Bersawang daa...

0 comments
Lama sungguh x mencoretkan sesuatu dalam blog ni.. ishk2x.. x patut sungguh.. bln ni sangat sibuk dgn pelbagai hal

- dapat bos baru
Skrg ni mama dapat boss baru, report to boss baru.. so byklah kerja mama skrg ni..EAP, O&M, mastermind team building, inovation committee, dan juga hal atuk yg x sihat.. nak mula buat dialysis..

so harap2 nya .. mama akan x nak buat alasan lagi utk x update blog ni khas utk sumer followe.. no..no...mama azam at least 1 post everyday...

p/s next week birthday mama dan abang amir

Cara nak semak saman polis?

0 comments
Sekarang ni dah semua online, dari bayar bil sampailah nak semak saman.. jom kita semak saman polis.. di rilek.com


Boleh semak melalui NRIC, passport or Vehicle registration No. Jom kita semak sembelum pak polis datang hantar waran tangkap sudah laa...

Development @ 14 Mos

0 comments

Iman @ 3 mos old


Alhamdulillah, Iman dah 14 mos, gegirl mama nie sangat lah baik hati, so mama nak cerita development sehingga ke hari ni.

  • Berjalan
n3 yang lepas mama dah announce yg iman dah boleh jalan, so skrg ni mmg iman x duduk dia, asyik jalan jer jap gi dapur, jap duduk bwh dining table, kadang kala mama sian dengan iman sebab asyik kene tolak bila nak jalan.. takpe... sampai kadang2 rasa tgk iman mcm takut dgn abang amir.
  • Motorskill
You did very well, iman pandai makan sendiri, heheh sometimes iman x nak roti yg mama cubitkan, nak yg besar punya...

  • Separation anxiety
Iman semakin kurang dgn syndrom ni hehe.. kalau pegi or kenal seseorang tuh, dia dah berani ikut..
  • Pandai express feeling
Besalah gegirl kan, iman pandai express feeling, suka ker, x suker ker, marah ker.. almaklumlah perempuan..paling best bila iman marah abg amir, aa..ii.. uuuu.. sambil tunjuk penumbuk kat abg amir.. penumbuk tuh bibik ajar hehe.. tp abg amir x mkn saman pun.. nanti mama upload aksi iman tunjuk pebnumbuk
  • Pandai protect diri
Disebabkan abang amir suka tolak, smackdown,bully bermanja dengan iman, iman semakin pandai protect dirinya, sbeelum abg amir tolak, dia da duduk siap or terus merangkak laju2 pergi dapatkan mama or bibik..
  • Pandai Jangok @ melawa

Iman semakin pandai melawa or jangok kata oghe kelate.. hehe kalau tgk mama pakai hairband dia pun amik dia punya utk pakai, dan kalau kita pakaikan dia suka and x dibuangnya... heheh typical mek kelate lah awak ni.


Play Room @ CIMB Tower

0 comments
Sebenarnya dah lama nak wat n3 mengenai mengenai play room di CIMB Tower, sebelah SOGO. The arrangement is very nice...kalau mama bawak amir, habis lah toys kat sini..heheh

Still can see the q no...


Pemandangan Sogo dari Play Room

Loves the decorations..

Palestin dan Qunut Nazilah

0 comments
Geram sungguh bila dengar kekejaman askar zionist ini.. eii.. berdesing telinga mama, bila kenangkan. apalah nasib saudara kita di Plaestine, sungguhla kejam..

Terharu dan mama malu sangat apabila seorang isteri kepasa sukarelawan Malaysia utk ke Gaza, yang amat yakin dengan suaminyaakan dapat menolong saudara di Gaza dan tidak bersedih malah bersemangat.. kuat sungguh iman wanita ini, Yakin dengan andai suaminya mati ditangan Israel, insyaAllah SYAHID itu sudah dijanjikan Allah.

InsyaAllah, sekali lagi mama akan berazam untuk BOYCOTT BARANGAN ISRAEL DAN SEKUTUNYA!!!..

Buat Kita yang ada di Malaysia, ini, marilah kita amalkan dan berdoa QUNUT NAZILAH agar diberikan kelemahan kepada tentera Israel, Diberikan kekuatan kepada rakyat Palestin..

Flu and Cough

0 comments
Hari ni , mama masuk kerja balik, after 1 day EL. Balik dari Kerja hari ISnin, mama tgk hidung dah block, mama tgk amir nafas ikut mulut dah x guna hidung, minum susu pun susah sebab dah bernafas pun ikut mulut, Mama gunakan ubat spray

Emas dan Mek Kelate

0 comments
Sapaer yg tak biasa berjalan ke Kelantan, jangan terperanjat sekiranya anda menjumpai makcik di Merket (org kelatan panggil pasar is Merket)pakai gelang sampai sik, rantai samapi pusat.


Kebanyakkan mek kelate mmg suka akan emas, Ehh.. ada ke yg x suka emas?? aku la tuh..


actually, last week kami balik kelantan disebabkan aku kene sttend kursus di Kelantan, maka kami pun ambil kesempatan utk duduk di rumah Ma (Ma adalah panggilan utk ibu mertua ku).


Ma dan Abah mmg berniat nak belikan jewellery for iman, yelah kan anak pempuan.. so kami pun pegi kedai emas yg besa ma pergi.. actually aku dah survey kat area kl, besalah kat kl nie, masuk2 habib, tomei, S. Wan, Seri pinang.. rata2 corak dia besa2 jer..

Di Kelantan emas ditimbang 1ya berat (1 riyal.. heheh mcm tuh kot bunyi dia).. which equivalent to 2.75 g. Upah di Kelantan agak mahal sikit berbanding di KL, katanya sebab handmade, and mama akui kualiti nya very fine..Surprisingly, masa mama nak beli hari tuh, 1g emas turun gila2, 1 g emas masa tuh RM 119 which jauh giler murah comapre masa kitaorg survey dulu RM 143, some places give u off about RM 5/gram.. Mama tanyakan kenapa disini murah..so ini reason diberikan

Opertaion Cost:
- xyah hire security guard
-xyah hire pekerja utk layan customer, normally tokei sendiri yg layan korang

tokei tuh siap kata1 bulan operation cost equal to 3 thn operation cost di Kelate.. ha.. amik ko!!

dan rupa2nya, ramai yg setuju, sebab ramai yg sanggup beli emas di kelate sebab quality nye...

Rahsia Kecantikan Juma dan Fazlun Abas

2 comments
Hari ni mama nak cerita tentang Nor Juma Habib a.k.a JUMA, dan Model Nur Fazlun Abas, 2-2 cantik comel belaka.

Juma appear in NONA as special guest, and ada yg tanya rahsia menjaga kecantikan, yelah kan dia ni mmg cantik, ayu, alahaiiii.. and dia cakap selain jaga pemakanan balance food (JAWAPAN STENDED..) pakai produk yg sesuai ..heheh juma guna SKII, yelah dah dia nih mesti x tau nak guna duit tuh wat per kan.. heheh.. and dia kata Dia mmg amalkan SUPPLEMENT.. untuk kesihatan diri dan juga kulit...

Fazlun Abas pulak appear as cover girl dlm majalah ..(lupalah nama magazine tuh).. dia pun mengakui dia amalkan supplement to keep her skin gloomy and health...

Dan Supplement ini membantu untuk diri mendapatkan kesihatan optimum.. InsyaAllah

Kenapa Saya BF?

0 comments
Alahamdulillah, I still bf her.. Bf is my passion.. I LOVE to BF Her.. Its the ONLY GIFT that I cant get anywhere, so priceless..

Almost 14 months,.. alhamdulliah Allah masih beri ruang dan peluang kepada mama utnuk BF Iman.

Ramai yg bertanya masih BF? Kan dah setahun lebih..?


Banyak susu?

Mama bukan ank mendabik dada kerana dapat menyusukan iman hingga sekarang, cuma teruja untuk berkongsi kenapa mama still bfkan iman..

Kenapa Mama still BF Iman?

1. Allah suruh

Dalam alquran Allah dah pesan utk susukan anak-anak sehingga 2 tahun, tp Allah juga beri kelonggarn untuk sekiranya putuskan susu.. (Al-Baqarah) credit to MamaMUzz

Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang hendak menyempurnakan penyusuan itu: dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya.

Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada).Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya).

Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut.Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.

2. Elak PEnyakit dan penahan sakit

Kajian klinikal menunjukkan penyusuan dapat menghentikan perkembangan endometriosis untuk sementara waktu. Ini kerana ibu yang menyusukan bayinya tidak akan datang haid untuk tempoh yang tertentu. Jadi apabila anda tidak datang haid, keadaan ini akan mengelakkan diri kesakitan akibat endometriosis.

Susu ibu mengandungi endorfin yang dapat menahan sakit. Sakit yang dirasai akibat bengkak dapat dilegakan selepas beberapa minit penyusuan bayi dilakukan. Jika bayi manjalani rutin suntikan imunisasi, anda digalakkan untuk menyusukan bayi sejurus disuntik. Penyusuan akan membantu mengurangkan kesakitan sekaligus meningkatkan keberkesanan vaksin yang diterima.

Susu ibu mengandungi oksitosin yang dapat mambantu menenagkan bayi. Apabila disusukan , bayi dengan sendirinya akan tenang setelah meragam

Susu ibu penuh dengan khasiat dan salah satunya ialah vitamin A. Seperti yang diketahui, vitamin A baik untuk kesihatan mata.

Berita baik untuk anda yang menghidap penyakit kencing manis. Anda dapat mengurangkan kadar insulin hanya dengan menyusukan bayi. Bukankan itu baik untuk anda!

Apabila menyusukan bayi, tubuh anda akan mengeluarkan oksitosin yan gmerangsang kontraksi. Kontraksi tersebut dapat menutup saluran darah maternal. Dengan itu, masalah pendarahan dapat dielakkan.

Di dalam usus bayi yang lahir, terdapat beberapa jenis bahan yang dikenali sebagai mekonium. Bahan ini jika tidak dibuang akan memberi kesan yang buruk kepada bayi. Oleh yang demikian, kolostrum yang terdapat dalam susu ibu boleh menyingkirkan bahan tersebut daripada tubuh bayi.

3. Bonding

Apabila ibu menyusukan si anak, badan ibu akan mengeluarkan satu hormon yang akan emmbuatkan sibu lebih rasa sayang kepada si anak.. bukan mak yg FM x sayang, cuma bila BF, anak tuh akan rasa sentuhan kulit dan bau badan si ibu, jadi tuh bayi akan teriingat2 dan senang kenal ibunya..

4. IQ tinggi

Anak yang menyusu akan lebih cenderung untuk mempunyai IQ tinggi sebabnya dalam susu ibu itu lengkap dengan DHA, antibodi, SA AA dan pelbagai A A nya.. sebab tuh dekat tin FM akan tulis susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi, FM sekarang membuat ujian untuk formulized kandungannya menyerupai BM sebab tuh ditambahakan DHA pelbagai tuh, dan juga susu yg banayk tambahan DHA AA nie harga nya jauh mahal berbanding susu yg kurang nilai tambahan nie...

5. Akhlak Baik

Bukanlah bermaksud anak minum FM x baik, cuma bila anak minum BM, nie akan dekat dengan ibunya, secra x langsung, akan berasa sayang dan taat kepada ibunya.. apa=apa pun kita perlu berdoa untuka anak-anak kita jua.. ini semua kerja tuhan kita usaha dan tawakkal, sebab tuh Allah pelihara Nabi Muhammad, .. kan Nabi ada ibu susuana, Halimatussaadiah..

6. Nak kurus dengan cepat dan mudah

Susu ibu diketahui keistimewaan dan kelebihannya. Tetapi masih ramai ibu yang tidak tahu manfaat dan kelebihan yang bakal diperoleh oleh ibu dan anak. Kecutkan rahimMenyusukan bayi akan bantu anda kembali kepada bentuk tubuh asal dengan lebih cepat. Rahim yang sebelum ini membesar 20 kali lebih besar berbanding sebelum hamil mudah kecut. Hormon oksotosin yang terkandung dalma susu ibu membantu pengecutan rahim dengan menyingkirkan plasenta. Bagi ibu yang tidak menyusukan bayi, rahim mereka sukar untuk mengecut kepada keadaan asal.

Macamana pun ibu, perlu jaga pemakanan , no oily food, dan juga bergantung kepada individu, perlu juga untuk mengambil balance diet...supaya badan memebakar lemak yg dah terkumpul lama 9 bulan kat badan si ibu...

K**P S**M Treatment

2 comments
Dan sebenarnya ku mengharapkan badan ku mengecik...

Hari tuh, jalan2 di Alamanda, mama nampak ada promo keep slim, trial hanya RM 29.90 dan facial RM 49.90. Mama beli dan start call keep slim utk set aapoinment. Biat dihati utk try jer trial pakcage.. samapi sana hambik ko, nutritionist dia pun nak tgk bdn, mmg lah geleber sana- sini, geng gong promo, at last mama pun terpikat gak lah sebenarnay mama mmg cepat lembut hati.. lepas bincnag dgn abah, abah nak sponsor half, ngeh ngeh kira ok lah tuh.

Then Mama strat wat treatment dgn berat 58.1 kg, sebenarnya selain tratment, kita juga disuruh utk jaga food.. bukan senang kurus cam srtist dik... jaga pemakanan gak no oily food, no santan food, minum air 3L (yg ni oklah mmg mama boleh wat)nasi 1/2 cawan sahaja.. oklah ni mama ok jer...

Masa wat 1st treatment tuh, tgh wat, dia promo ampoulse yg rege RM 150 sebotol seconet jari kelingking, 1 set ada 10 botol = RM 1500.. dlm hati cakap gak, ini nak tekan aku lah ni.. mama x amik pun amp ni.. balik terus sapu krim halia+ sirih emas yg dekat setahun x pakai tuh, bengkung bagai...

2nd treatment, berat aku turun 500g jer, benagng gak aku, then the dietician dtg, advise aku wat detox (ginger) boleh turun immediate dia kata, nie x masuk pacakage.RM 280/sesi, siap dia promo utk 10 sesi plus bg discount, then aku dah rasa mcm tertipu jer ni..aku amik gak sesi ni.. inagt urut bagai, rupa-rupanya setakat sapu- sapu gitu jer kat badan then wrap dgn hot blanket.. dia promo lagi amp yg ni lain lak ada ginger kali ni kasi muarah sikit sebab aku amik treatment ginger ni RM 100.. tp aku dlama hati kata (ko jgn amik, keras hati sket) then aku ckp x naklah amik..

3rd treatmetn, aku teruskan dgn infra red treatment, samapai sekarang nia ku rasa mcm malaas jer nak teruskan, sebab kene diet, which aku rasa kesiankan iman yg still bf. tp lepas discuss dengan abah amiriman dia kata teruskan, sebba dah bayarkan, actually kita boleh minta tangguhkan teratment ni dlm tempoh setahun just in case kita ter pregnant dlm tempoh treatment tuh...

Takpelah, aku still pagi, so nanti akuuupdatekan treatment yg seterusnya.

Tp
advise aku utk org yg belum gi mana-mana slimming centre:
- Jgn tertipu dngan pakej yg kita nampak macam murah (actaully lotion, teh, fibre kene beli sendirik)
- Kekadang pakej tuh hanya utk certain scope, maybe utk pecahkan lemak jer, peshape lain pakej

So pikirlah dulu yer, lainlah kita artis, sukalah org nak taja2kita nie, tp kalau setakat ade budget <5K, aku rasa x payah.. just amik diet yg betul, exercise@ BF,amik fibre, amik lecithin.. xpayah nak berabis duit..

Iman Dah Boleh Jalan!!

0 comments

Mama, tolong Iman, Iman takut..

PEACE!!!


Alahmdulilaah, She make it at last!! I know she tried the best to jalan early, tp abang amir suka tolak iman, may be that's the reason she's trauma utk jalan.
At 13 months, Iman dah jalan!!! love u sayang
jom kita check development @ 13 months
  • Gigi
Gigi baru lagi 2 nak tumbuh sebelah atas.. means ade 6 btg gigi
  • Jalan
She able to walk at 13 months, tp still lelong2 lagi.. u make it..so proud of u!
  • Motor Skill
Fine and gross motor skill grows very well, able to grasp, susun lego, able to naik turun katil @ sofa, able to suap mama

  • Social Skill
Iman quite independent compare to Amir..no separation anxiety
  • Size Baju
Surprisingly, she still can wear 3 months old size, Now he weight is 9 kg, slim melim anak mama ni, Size kasut 3.




Adakah Anda sudah Qadha' Puasa?

0 comments
Ding.. Dong..

Hari ni 21 Jamadil awal, lebih kurang tinggal 3 bulan jer lagi sebelum ramadhan menjengah kita utk tahun ni. 3 bulan jer lagi untuk mama struggle qadha @ ganti puasa yg tertinggal, Mama pun dah lupa, seingat mama kene ganti dalam 20++ hari, just for safe side, mama azam utk puasa ganti selama 30 hari.

Ingat nak puasa Isnin - Khamis tp rasa mmg x dan lah kalau nak habiskan 30 hari tuh.. So mama kene puasa masa hri kerja, heheh kat umah tuh, kalau weken kang, kesian lah iman+amir, mama takut x larat nak layan nanti. Plus, puasa masa abah ONWEEK lah kan..

Tahun lepas, mama kene bayar denda @ fidyah, last time mama bayar di Pusat Zakat WPKL kat Kg. Baru.

Tariff @ Caj fidhyah untuk 1 hari ialah bersamaan 1 cupak beras atau bersamaan 700 gram Beras. Tapi kalau di Pusat Zakat WPKL nilai ialah = 1/4 dari nilai Zakat Fitrah pada tahun berkenaan, Alasan yan munazabah ialah maan ade org mkn nasi jer, mesti makan dgn lauk betul x?

Fidhyah yang dibayar boleh digandakan sekiranya puasa tersebut tidak berganti sehingga ramadhan yang akan datang.

Fidhyah ni sebenarnya boleh dibayar terus kepada asnaf yang sepatutnya, cuma untuk memudahkan urusan , ianya juga boleh dibayar di pejabat pungutan zakat.


Golongan Yang Dikenakan Fidyah


1. BAYAR FIDYAH SAHAJA
KADAR FIDYAH
- Orang yang uzur sama ada orang tua yang tidak mampu berpuasa atau orang sakit yang tiada harapan untuk sembuh (1 cupak X hari yang ditinggalkan puasa)

- Orang yang telah meninggal dunia(hendaklah disempurnakan oleh waris si mati) 1 cupak X hari yang ditinggalkan puasa

2. BAYAR FIDYAH DAN QADHA PUASA
KADAR FIDYAH
- Perempuan mengandung yang dikhuatiri berlaku bahaya kepada anak yang dikandungnya
1 cupak X hari yang ditinggalkan puasa dan menggantikan bilangan hari puasa yang ditinggalkan

- Perempuan yang menyusukan anak kerana dikhuatiri berlaku kekeringan air susu
1 cupak X hari yang ditinggalkan puasa dan menggantikan bilangan hari puasa yang ditinggalkan

- Melambatkan qadha puasa sehingga telah melangkah ke bulan Ramadhan tahun berikutnya
1 cupak X hari yang ditinggalkan puasa(jumlah bayaran fidyah akan berganda mengikut tahun yang ditinggalkan) dan menggantikan bilangan hari puasa yang ditinggalkan

So kepada sesapa yang masih belum ganti puasa.. jom kita puasa sama-sama, baru ada semangat!!

Sapa nak calculate jumlah Fidhyah.Klik Kalkulator Fidhyah.

Klinik mana pilihan anda?

2 comments
Sepanjang mama tinggal di Bangi dan sepanajng mama besarkan anak-anak mama ni, hanay ada 2 klinik jer yg mama berkenan dan suka pergi iaitu Klinik Lita Alis, di Bandar abru Bangi Seksyen 8 dan Klinik Suraya di Bandar Baru Bangi Seksyen 3 tambahan.

Sebab kenapa mama suka:

Klinik Lita Alis
  • Mama suka dgn Dr Intan, very informative and helpful, Dia akan terangkan sesuatu penyakit dengan penuh kefahaman dan lemah lembut. Dia dah kenal 2-2 anak mama. dan lagi 1 best, sebab dia mudah bg referral letter, which is for special case yg dia dah berkali-kali dtg, x bebaik jugak. Dr Herni pun best, informative, dia specialize in forensic.
  • Tp yg x best nyer, Locum kat klinik nie kekadangyg suka wat taik.. setakat nie 2 kali dah abah komplen siap sms Dr Rosli buat aduan. and semua pun dah tau kamilah yg suka komplen.. kami komplen sebab Locum tuh x helpful, siap marah2 mama dan abah yg lagi satu tuh, Dr Locum tuh siap kata x treat patient sebab nak gi mkn, padahal masa tuh belum lagi waktu klinik tuh tutup. Kalau kene dgn patient yg free sebab company bayar, takpe gak, tp kesian lah pada patient yg bayar sendiri.. sebab tulah kene jaga kualiti. Klinik ni ada 2 branch di BBB dan Precint 9, Putrajaya. Selalu mama telefon dulu utk check dr mana yg on duty.
  • Orang ramai kat klinik ni, besa kalau nak dtg, dtg awal pagi or lewat mlm, br cepat sket, kalau dtg pkl 8.. sorry babe.. pkl 10 br balik silap2
Klinik Suraya

Most of the time, Dr suraya yg treat patient jarang amik Locum.Dr ni cantik sangat and helpful and informative, Klinik juga provide birth control planning , IUCD and Implant, yg jarang klinik provide....
  • Ubat kat klinik nie agak yg dari brand yg most specialist bg.
  • Klinik x berapa ramai sgt, maybe location dia agak sunyi.



Playroom kat Klinik Suraya.. IKEA lagi..books by Grolier.. Keterujaan Amir tercabar..



video

Video amir teruja dgn lappy


video

Nak dibawak lappy ni balik.. nanti mama belikan ok..

Food and our body part

3 comments
Sedang mama menjelajah dan berjalan- jalan blog org lain, Mama found this good article.. Subhanaaallah..Miracle sungguh, rupa dan bentuk makanan yang Allah ciptakan sesungguhnya menyerupai bentuk badan anggota kita..Allahu Akbar [credit to : mawarberduri ]


WALNUT – BRAIN


THE gnarled folds of a walnut mimic the appearance of ahuman brain - and provide a clue to the benefits.Walnuts are the only nuts which contain significantamounts of omega-3 fatty acids.They may also help head off dementia. An American studyfound that walnutextract broke down the protein-based plaques associatedwith Alzheimer’ disease.Researchers at Tufts University in Boston found walnutsreversed some signs of brain ageing in rats.




TOMATO – HEART

A TOMATO is red and usually has four chambers, justlike our heart.Tomatoes are also a great source of lycopene, a plantchemical that reducesthe risk of heart disease and several cancers.The Women’s Health Study — an American researchprogramme which tracks thehealth of 40,000 women — found women with the highestblood levels oflycopene had 30 per cent less heart disease than womenwho had very little lycopene.Lab experiments have also shown that lycopene helpscounter the effect ofunhealthy LDL cholesterol.One Canadian study, published in the journalExperimental Biology and>Medicine, said there was “convincing evidence’ thatlycopene prevented coronary heart diseas

GRAPES – LUNG
SOUR lungs are made up of branches of ever-smallerairways that finish upwith tiny bunches of tissue called alveoli.These structures, which resemble bunches of grapes,allow oxygen to pass
from the lungs to the blood streamOne reason that very premature babies struggle to survive is that thesealveoli do not begin to form until week 23 or 24 of pregnancy.A diet high in fresh fruit, such as grapes, has beenshown to reduce the risk of lung cancer and emphysema.Grape seeds also contain a chemical calledproanthocyanidin, which appearsto reduce the severity of asthma triggered by allergy.


BEANSPROUTS – SPERM


The stir-fry favorite bears an uncanny resemblance tothe images we see of‘swimming’ sperm trying to fertilize an egg. Andresearch from the USsuggests they could play an important part in boostingmale fertility.A study at the Cleveland Clinic in Ohio showed that tomake healthy spermin large quantities, the body needs a good supply ofvitamin C, a powerfulantioxidant that protects cells against damage byharmful molecules calledfree radicals.Just half a cup of bean sprouts provides 16 per cent ofthe recommendeddaily allowance of vitamin C for a man.It’s not just dad but baby too who could benefit.Bean sprouts are packed with folate, a vitamin thatprevents neural tube defects, where the baby is born with a damaged brain or spine.



GINGER – STOMACH
Root ginger, commonly sold in supermarkets, often looksjust like the stomach.So it’s interesting that one of its biggest benefits is aiding digestion.The Chinese have been using it for over 2,000 years to calm the stomach andcure nausea, while it is also a popular remedy for motion sickness.But the benefits could go much further.Tests on mice at the University of Minnesota found injecting the chemicalthat gives ginger its flavor slowed down the growth rate of bowel tumours.




CHEESE – BONES


A nice ‘holey’ cheese, like Emmenthal, is not justgood for your bones, iteven resembles their internal structure.And like most cheeses, it is a rich source of calcium, a vital ingredientfor strong bones and reducing the risk of osteoporosis later in life.Together with another mineral called phosphate, it provides the mainstrength in bones but also helps to ‘power’ muscles.Getting enough calcium in the diet during childhood is crucial for strong bones.A study at Columbia University in New York showed teenswho increased calcium intake from 800mg a day to 1200mg – equal to an extra two slices ofcheddar - boosted their bone density by six per cent.


BROCCOLI – CANCER

Close-up, the tiny green tips on a broccoli head look likehundreds of cancer cells.Now scientists know this disease-busting veg can play acrucial role in preventing the disease.Last year, a team of researchers at the US National CancerInstitute found just a weekly serving of broccoli was enough to reduce the riskof prostate cancer by 45 per cent.In Britain , prostate cancer kills one man every hour.


BANANA (SMILE) – DEPRESSION



Cheer yourself up and put a smile on your face by eating a banana.The popular fruit contains a protein called tryptophan.Once it has been digested, tryptophan then getsconverted in a chemical nurotransmitter called serotonin.This is one of the most important mood-regulatingchemicals in the brain and most anti-depressant drugs work by adjusting levelsof serotonin production.Higher levels are associated with better moods.


MUSHROOM – EAR


Slice a mushroom in half and it resembles the shape ofthe human ear.And guess what? Adding it to your cooking couldactually improve your hearing.That’s because mushrooms are one of the few foods inour diet that contain vitamin D.This particular vitamin is important for healthy bones, even the tiny onesin the ear that transmit sound to the brain.

Jom Kaler -kaler

0 comments
n3 nie dah lama mama nak wat, tp tulah asyik terbelengkalai ajer... heheh

Masa abah on-crew, mama pun watlah xtivity utk Amir nie, heheheh

Masa yg sesuai adalah zohor - asar,supaya amir x tido waktu asar, mama pun amiklah air paip satu beakas, berus lukisan, drawing pallete, drawing block... smeua ni mama belikat kedai RM 2....hehheeh

mama introduce kan kaler, gwiiin (green0, ballacck (black), amir swweet jer sebut black, mcm sebut ballack, wed (red) eloow (yellow)



Bahan -bahan yang diperlukan:
1) Semangkuk air paip







2) Water kaler cap panda
3) Drawing pallete + drawing block..wajah penuh kecemasan dan keseriusan
INi lah hasil nya.... sambil kaler tuh nyanyi ...skit..
Hujan rintik-rintik, air bergelora
Emak bagi seposen abah bagi seposen
amir gi sekolah
cikgu tanya amir 3+3
air jawab 6
cikgu senyum.. amir terus pulang...
Hasil kreativiti anak mama
28.02.2010

Development @ 32 Mos

0 comments
Alhamdulillah, Amir is going to turn to 32 Mos in nest 3 days. So fast dear..skrg amir dah semakin pandai cakap and dah boleh buat ayat..

cth:

- Bila amir tgk sesuatu bgnn yg tinggi.. cth KLCC..

Mama, tengok tuh, tinggikan kan.. (guna Kan... skrg)

- Bila amir gatal heat rashes mlm2...
Mama, jgn sapu ubat (calamine lotion) bedak jer.. ( guna jer...)

- Bila nak ty sesuatu

Mama, camner...

Mama and abah biasanya akan gunakan ennglish campo dgn BM, so far amir boleh faham kedua-duanya.

Mama pun setuju bila abah gunakan dialect kelantan.. sebab sayang kalau anak kelantan x boleh kecek kelate.. cth:

Amir huje.. (hujan)

Walaupun amir suka buli dan smackdown adik bergurau manja dengan iman, amir skrg suka tunjukkan brotherhood and protective kepada adiknya. dan biasanya mama akan kata.. thats my boy. kadang amir selalau ngaku girl, amir girl.. sebab nak pakai lipstick, hairband iman ...

Diet dan Breastfeeding

3 comments
Sejak berkahwin dan memiliki 2 org anak ni, berat badan mama tika menulis n3 ni adalah 60 kg, semasa bernikah dgn abah dulu, berat adalah 49 kg, bermaksud 11 kg dah lari babe....

Ada org bila mengandung berat tidak berapa naik, after deliver dah dapat berat pre-pregnancy, but not mama, I'm the champion... average bila preggy, berat bdn mesti naik 20++kg.. yang benar makan macam nak pulun semua masa pregnant ishk...ishk..dan genetically, mamapun bukan datang dr keluarga kecik2, semua kakakku, sblm kawen bdn mcm kerengga, tp bila dh ada anak bdn semua montok2 belaka.. heheheh ampun daku kakakku...

Tp alhamdulillah after delivered iman, 84 kg before deliver and now 60 kg = 24 kg loss in a year.huhhhh... mula -mula mama mcm nak bdn jugak ubat2 diet nie mcm JDM, Herbalife but since BF, mama agak was2... So, mama nak wat apa?

Bukan ker BF boleh mudag mama get shape back..betul.. tp dgn cara yg tepat inilah mama nak buat.

Apa yg anda kurang tahu rahsia BF:

25 calories terbakar bila badan menghasilkan 1oz susu. Average badan menghasilkan 20 oz. So, Mama membakar sebanyak 500 calories/day

Apa activity yg bersamaan 500 calories?

Type of Exercise Calories/hour

Sleeping 55
Eating 85
Sewing 85
Knitting 85
Sitting 85
Standing 100
Driving 110
Office Work 140
Housework, moderate 160+
Golf, with trolley 180
Golf, without trolley 240
Gardening, planting 250
Dancing, ballroom 260
Walking, 3mph 280
Table Tennis 290
Gardening, hoeing etc. 350
Tennis 350+
Water Aerobics 400
Skating/blading 420+
Dancing, aerobic 420+
Aerobics 450+
Bicycling, moderate 450+
Jogging, 5mph 500
Gardening, digging 500
Swimming, active 500+
Cross country ski machine 500+

Hiking 500+
Step Aerobics 550+
Rowing 550+
Power Walking 600+
Cycling, studio 650
Squash 650+
Skipping with rope 700+
Running 700+

Huh.. maksudnya hari-harilah mama jogging sejam kakakakaka...

APa Plan Mama?

1) Mama amik nasi 1 senduk/day
2) Take less sugar
3) Take less sweet food and drinks
4) Take less oily food
5) Take wholemeal bread for breakfast
6) Take more fibre, Mama takes oat for breakfast
7) Drink a lot of water, at least 3L/day
8) Take fruits, Mama takes at least 2 apples/day
9) persuade abah sponsor gi Slimming Centre ;)

In order to ensure my milk does contain all nutrien, Mama keep taking supplement every day, to make sure I am not exhausted and keep active along the day.

Doakan I berjaya ;)

p/s teringin sangat nak pakai baju masa nikah :)

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

0 comments
Hari ni, adalah hari pengumuman keputusan SPM 2009. There's about 11 years flewn, there is one girl.. (mama la tuh) ambil result SPM. rasa kejap nyer masa berlalu. Masa sekolah dulu, selalu tanya, kalau lah kita boleh lihat nanti kerja apa, suami sapa... ishk.. nampak sgt suka berangan, yelah manalah tau kot kawen dgn secret admire masa tuh.

Alhamdulillah, I got a result, boleh lah masa tuh dgn aggregat below 10, fuhh... rasa macam dah star!

Perasaan ibu bapa lebih berdebar compare dgn anak-anak kadang2. Semua parents mengharapkan anak gemilang dlm academic, ttp kadangkala terlupa itu semua rezeki yang Allah dah tentukan.

Buat adik-adik yang akan mengambil result pagiini, Tahniah kepada yg mendapat keputusan yg baik dan cemerlang , Kepada yg kurang cemerlang, jgn sesekali menggangap ini titik noktah terakhir, panjang lagi perjalanan hidup ini. Apa yg penting, jgn putus asa selepas ini, dan buatlah course yg betul semasa di tertiary edu. ramai kawan mama semasa di UTP dulu, excellent masa SPM, tetapi semasa undergrad, result biasa sahaja. APa yg penting ambillah kursus yg betul dan yg diminati, bukan hanya ikut nasihat org lain kerana akhirnya adik-adiklah yg akan belajar dan itu juga yg akan tentukan karier anda.

Buat yg gagal, banyak lagi kursus teknikal yg boleh di buat malah ada yg dapat elaun lagi seperti IKBN, ILP.. Janagn putus asa. Ramai yg jutawan hari ni seperti Lim Goh Tong, bukanlah sekolah tinggi mana pun, malah x pernah ambil Ijazah, tetapi rajin usahanya, akhirnya tersenarai 10 Terkaya di Malaysia....ITU JUGA NAMANYA REZEKIYANG DAH DITENTUKAN!!

Rahsia penyusuan Terbongkar!!

2 comments
Alhamdulillah, I have been breastfed my baby, Iman about 11 months.A month to turn to 1 year- old. Alahmdulillah, another 1 year to get my GOLD AWARD for breastfeeding IMAN.

Many mothers actually eager to breastfeed their babies, yet FAIL to accomplish the mission.



Here are few tips that I want to share with u dear.



1. NIAT

Saya nasihatkan kepada semua kawan-kawan, NIATlah semasa pregnant lagi untuk Breastfeed baby. Harus diingat, antara tanggugjawab ibu bapa didalam ISlam sendiri adalah untuk memberikan makanan yang baik kepada anak-anak. Jadi menjadi suatu kewajipan kepada kita untuk breastfeed, niatkan dan sentiasa doa moga Allah mudahkan perjalanan menyusukan baby apabila lahir kelak.



2. KNOWLEDGE

Ramai yang ingat brestfeeding adalah kerja mudah, memang mudah pun, tetapi tanpa pengetahuan kita akan gagal dipertengahan jalan, malah ada yang kata



'susu saya sikit'



'badan saya kecik, tuh yang susu xder' (padahal ramai jer kawan-kawan saya yg kurus berjaya BF)



Sebenarnya ini semua dapat diatasi dengan cara mencari knowledge yg betul dari sumber yg jelas lagi sahih. Setiap msalah mesti ada caranya.

3. MAKAN
Penting unutk Bf mom jaga pemakanan, kene amik balanced diet. Sayuran kene makan, buah-buahan kena amik. BUkan ker bagus untuk kesihatan kita sendiri. Susu yang terhasil adalah dari apa yg kita makn, Sebab tuh BF baby normally akan suka apa yg maknya suka makan semasa BF.

4.MINUM AIR
Bf Mom harus minum air lebih dalam sehari, untuk menghasilkan susu daripada badannya. So adalah menjadi kewajipan untuk minum lebih 3L, Mama sendiri minum lebih, nak tido bawak air dlaam bili, sebab biasa terjaga tengah malam pasti akan berasa dahaga.

5. DOA
Bf adalah rezeki anak. Rezeki yang Allah dah tentukan lagi semasa di Luh Mahfuz, Sentiasalah berdoa kepada Allah, MOga sentiasa dimudahkan segala urusan BF dan di banyakkan susu anak kita. Ada kawan mama samapai buat Qiyam, bila susunya merundum sedikit. Bukankah pada dia juga yg Harus kita Minta kerana Dia Maha Memberi.

Moga tercapai hasrat mama untuk menyusukan Iman 2 tahun...Ameen

What He Did when he Miss Abah?

0 comments
Today is friday already, end of this week and 2 more days to celebrate Chinese New Year. CNY normally will represent an animal as icon for that year, This year is TIGER year... ngaumm...ngaummm

Means another 5 days to see abah again, Amir looks like really miss abah.

video

Mama rasa amir dah get used dgn rutin kerja abah, yang 2 minggu off 2 weeks on duty. tp kadang mama pun rasa yang sama, MISS abah. but still syukur pada ALLAh atleast we still can talk thru the phone and emel everyday. Cuma mama dan abah plan, before Amir go to secondary school, InsyaAllah it will be ended. Sebab masa inilah amir akan mencari identiti yang akan dibawa sampai dewasa. Identiti sebagai lelaki berhati waja, dan Iman sebagai Wanita yang Cekal.

Apa patut dibaut oleh Anak bila Parents Meninggal??

0 comments
Hari tuh mama tgk satu rancangan Bicara kifayah hosted by Dato' Hassan Din Alhafiz - Bicara Kifayah.

Dalam Islam ada 2 fardhu - Fardhu ain dan Fardhu Kifayah. Fardhu ain adalah wajib dilakukan oleh setiap indivivdu, tetapi fardhu kifayah adalah tanggungjawab dalam masyarakat yang andai dilakukan oleh seoranag pun, maka sekelompok masyarakt itu telah diangkat dosanya, tetapi andai tiada seorang pun yang melakukannya maka seluruhnya adalah berdoasa.. sungguh takut bukan. cth Fardhu kifayah, adalah membuka kedai untuk org muslim, dan contoh paling senang adalah MENGURUSKAN JENAZAH.

Masyarakt kita hari ini selalunya apabila hal kematian ini barulah gi cari pak imam, tok bilal..paling sadis dlm rancangan itu, adalah bila siwaris sendiri pun x tau umah pak imam kat ner.

Apa yang patut dibuat oleh WARIS??
  • Rapat/Tutup apa yang terbuka

Andaikata si arwah matinya dalam keadaan mata terbuka, mulut terbuka, maka hendaklah dilurutkan keloak mata hingga tertutup dan mulut ditutup dengan cara mengikatkan/mengikat kain dikepala supaya mulutnya tertutup.

  • Tanggalkan benda palsu

Andaikata simati ada memakai benda palsu, hendaklah ditanggalkan/dibuka, tetapi andai sudah bercantum dgn daging biarkan sahaja supaya tidak menyiksa si arwah td. Kalau siarwah ada memakai pengilatkuku, hendaklah dikikis kukunya suapay, air mandi jenazah tadi akan kene pada kulitnya.

  • Tanggalkan pakaian

Tanggalkan pakaian dan selimutkan si mati dan kalau boleh kaki mengadap ke arah kiblat. Letakkan tangannya seperti kita solat.

  • Mewarkan berita kematian

Adalah wajib untuk si waris mewar-warkan berita kematiannya supaya sebarang hutang/atau tuntutatan boleh diminta kepada keluarga simati.

Adalah harus sebenarnya jika simati adalah suami/isteri, yang harus memandikan adalah pasangannya, kerana jika ada terdapat kudis/kusta di punggung, takut menjadi bualan/fitnah kepada simati atau keluarga simati.

abah dan anak-anak mama,
Andai mama dipanggil tuhan dahulu, tiada apa yang mama minta selain mandikan dan imamkan solat jenazah untuk mama. Tolonglah buat kebaikan untuk mama, alfatihahkan mama setiap hari.

Okalh itu sahaja untuk hari nie nanti kita sambung lagi.

Jangan Biarkan Dia Pergi

0 comments
Hati rindu padaNYA
Jasad malas katanya
Patutkah..

Jangan Biarkan Dia Pergi
Jangan Biarkan KasihNYA pergi
Jangan Biarkan CintaNYA pergi

Andai masih ada Kesempatan..
Pergilah PADANYA

Andai ada ruang lagi
Berlarilah PADANYA

Allah,
Ampun daku...
Jangan biarkan aku sendiri...
Berikan daya padaku
untuk ku dekat padaMu..

Jangan tinggalkan diri ni..
Jangan...

Train

0 comments
'Amir, abah mana..'

'Abah tren...' kata amir

Mula -mula mama agak blurr, lepas tuh br mama teringat , rupanya amir maksudkan, abah gi kerja kan naik train.

memandangkan abah bekerja shift dan juga diseberang laut, jadi kebiasaannya kami akan hantar abah di Putrajaya Sentral, untuk abah naik KL TRansit untuk ke KLIA atau LCCT, thats why lah amir kata tren...

Next time, kita send abah terus ke airport k..

Apa nak buat kalau baby Demam panas?

0 comments
Last wekeend was very horrible when Iman got High Fever. I think this is the first time, she got fever at 38 c. So mama x leh lah nak krohhh..krrohh.

'Bu, bdn iMan panas'.. kata bibik

Mama rasa dahi, dan badan iman sekali. memang panas. Mama ambil paracetamol, balance ubat abang amir. Mama gunakan syringe, 3ml , tapi sekarang iman dah pandai kelaurkan ubat balik.
Mama start ambil reading temperature badan iman, 38.4 c.

Malam tuh pulak, Mega Movie, TV3, bestlah pulak, Flightplan, casted by Jodie FOster, sedaplah pulak cerita nie, mama tidokan iman dulu, then sambung tengo movie bersama dengan Abang Amir, he getting bored, then, ajak mama main ball malam2 buta. Mama layan lagi sebab xnak kasi abang amir, jerit malam2, takut iman bangun.

'Ma..tido...tido..' Jerit Amir

'Ok..ok' balas mama, tapi mata tgk tv lagi,

'Jom main ball..' kata mama

'Ball hilang..'sebenarnya ball xhilang, amir tendang masuk bilik, ni mesti kes nak ajak tido..pintar sungguh kepala amir

'oklah jom tido...'

Mama rasa badan iman, mcm dah kurang sket panas. Pkl 4.00pg, Mama terasa ada panas kat dada mama, terkejut jugak.. apalah mama nie tido mati pulak. Rasa2 dahi iamn, Ya Allah panas nyer, mama terus sponging dan bg iman makan ubat.tulah makan ubat x ikut jam padan muka.

Panduan untuk mama-mama diluar sanabila anak demam panas:
  1. Ambil temperature reading

Ambil temperature reading selang 2 jam supaya kita boleh tgk progess demam nya.

2. Bagi makan ubat

Make sure standby paracetamol kat umah, supaya kalau panas tiba-tiba , atleast boleh bg ubat sebelum jumpa dr. Kalau bb still muntahkan ubat, so masukkan supp melalui lubang dubur, ianya adalah paracetamol, cuma bezanya medium masuk ke badan, Make sure bagi tepat pada selang jam yg diprescribekan. Jangan nak tido kroh..kroh.. yer mama semua

3. Sponging

Inagt tak, dulu-dulu masa kita kecik, bila kita demam, mak kita mesti letak tuala basah kat kepala. Sebnarnya itulah sponging... bagi mengelakkan haba terperap di badan, so biasanya lepas sponging, badan akan panas, yakni haba badan keluar. Kat area pelipat mcm ketiak, celah2 elok letak tuala basah lama-lama sikit. Ttepi jgn gunakan air panas mahupun air terlalu sejuk, bagi elakkan badan terkejut akibat perbezaan suhu yang ketara.

4. Makan/minum

Walaupun demam, makesure bb tetap makan atau tidak minum dengan air banyak, supaya tidak terhydrated, kalau demam dan muntah berterusan, hendaklah segera ke hospital, bagi mengelakkan badan terhidrat dan sawan. Air penting untuk memastikan elektrolit dlaam badan masih ada.

Dan Alhamdulillah, iman showed a progress yesterday. dah boleh main-guling-panjat-nangis-makan-minum.

when love drives us...

0 comments
Alhamdulillah, thank God, Abah got time to write again. it's quite a while abah not writing something like this...except emails Abah write when miss Mama :) Today was just like other days. Abah feel like wanna go in bed early...letih sgt....! after days riding on strong & sloppy waves, Abah would say "only a tough guy could able to be here..."

nevertheless, it's not the matter how tough we are but what matter most is what drive us from inside. apa lah agaknya yg drive us tu? siapa tahu boleh angkat tgn ye?

btul lah tu...the love drives us to be strong in life. people might be weak physically but strong mentally caused of love. Abah selalu tgk org2 yg kerja keras, yg kita boleh jumpa di mn2...definitely they would work harder for their love.
with this current nature of work, Abah believe not all people have strength to stand this way. fortnightly away from the love ones; Mama, Amir, Iman...and only have less than 14 days to be together. only LOVE which drives Abah to be here, and all fathers who are here, now and then.

quoted from YBhg Tan Seri President; "there are thousands among us (Malaysians) who work there (), far away from their family and loved ones, where we Malaysians owed them on their sacrifice."
there is still a week to go...and the love still drives Abah to be here...

Kelemumur@Dandruff

0 comments
Selepas melahirkan iman, kepala mama makin membiakkan kelemumur ni, kekadang berkeping-keping, geli pun ada jugak. Mula-mula mama fikir ini mungkin hormon changes after delivery.

After baca dlm blog Auntie N mama amalkan makan supplement untuk hilangkan dandruff, and after 1.5 months, alhamdulillah dandruff mama hilang.

Mmglah mama mkn byk jugak supplement. Yang penting bg mama, nak dapatkan kesihatan di hari tua, kenelah jg dari sekarang kan. antara supplement yg mama makan



1.Vit C 500mg

2. B Complex


3. Vit E 400 i.u


5. Alfalfa



6.Vitalea


7.Ostematrix/Calcium+Magnesium+Vit D




8. Zinc

Dan Memadangkan mama mengalami buang air besar, apa yg penting sekarang mama dah x menarik muka bila projek pagi2 sekarang ni, hahahah. Dan untuk mencuci usus mama, means mengelakkan constipation and lebih senang penyerpaan nutrien, mama makna herb lax

What He can do @ 30 Months?

0 comments
Alhamdulillah, Amir is 30 months old rite now. Kejap nyer masa berlalu. macam karenah anak mama nie sekarang.

1. Suka bertanya
Habit Amir sekarang suka bertanya, mama suka dengar..

'Apa ni'? atau

"Ni APa'?

So kenalah mama /abah/bibik jawab.. walaupun amir tau tuh apa sebenarya, lepas tuh mama akan describe dengan penuh perasaan dan feeling...

2. Suka mengira

Sekarang ni, amir suka kira, one,two, thee,or,fai,six,even....dalam bahasa amir tp biasanya amir akan tertimggal eight, heheh kalau atu,we,ige, pat... lepas tuh kalau nampak bende yg serupa, amir mesti cakap ama..ma..ama = sama ma sama

Pantang tgk gen2, ama lah ma....

3. Menyanyi
Ni mama br discover, mlm masa nak tukar diaper, amir amik adapter warmer iman, sambil

'inta..inta' kata amir sambil pegang adapter lagak bagaikan faizal tahir pegang microphone...ntah manalah anak mama nie belajar bernagan...Mama dan abah x kisah nak jadi penyanyi.. tetapi biarlah penyanyi yang memegang kepada agama .. ingat tuh...

4. Suka excuse

Lately mama perasan amir suka beri excuse cth mcm nie:

'amir, bawa botol ni sayang' kata mama

'ma wak, amir nat'=mama bawak, amir penat' kata amir

ishk..ishk anak mama nie sorang buat mamadan abah tergelak kekadang....

Mama, snap pic dlm hp abah.. nanti kita minta abah upload kan yer sayang

Demam Cacar @ Chicken Pox

0 comments

Hari ni genaplah sebulan mama kene chicken pox@cacar air.Penyakit nie merupakan jangkitan virus varicella zoster. sedap nama virus nie.Mama pun x taulah mana dapat penyakit ni, sebab kat ofis nie xder pun yg kene chicken pox, tak perlah Allah nak bagi mama pahala dengan mudah, cuba perlu sabar. dan mmg kene chicken pox nie, mmg perlu banyak2 bersabar, sebabnya GATAL!! very ithcy....

Sebabkan penyakit ni, mama dapat MC 2weeks++ Habis satu badan mama cakap jer kat mana,semua ada...tapi bilangan BLISTER nie sikit jer. Bila mama jumpa dr. dia surprise sebabb bilangan blister sket, and mama nampak relax jer, sebabnya bila kene chicken pox bila dewasa ni, tp Alhamdulillah, maybe sebab berkat mama makan vitamin, wgich boost up body immunity.Mama nak kene pun x demam, cumanyablister tuh jerlah.

'U ada maakan Acyclovir (antivirus)' Tanya Dr.

'Apa tuh Dr?' Balas Mama

'Antivirus yg harus makan dlm 24 jam, supaya effect x teruk' Jelas Dr.

'Tak mkn ubat pun, sapu calamine lotion jer, knp dr' Kata Mama

'Sebab saya tgk awak sihat, dan blister pun x banayk, u ada makan apa2 ker?Tanay Dr.

'Saya telan vit. C 500 mg, 6 bijik sekali gus' kata mama.

'Ooo.. patutlahbody immunity awak aaction faster...'

'Awak mknlah Vit. E sekali..bagus utk collagen development'Jelas Dr.

'Saya mkn Vit E jugak..'

'Oooo..patutlah parut awak cepat kering...'


bila mam gi ofis, smeua tegur kata xberapa nampak kesan paurt... so mama surelah inilah kesan daripada makan Vitamin.

Vitamin bukanlah ubat, tetapi sebagai pemangkin utnuk badan kita beraksi/berfungsi dengan betul.

Tanda Chicken Pox:
- Demam (kaki +badan seram sejuk)
-Soarthroat
-Gatal..(tnada blister nak kuar)

Nasihat kepada sesapa nak kene chicken pox:
- Mkn Vitamin C supaya bdn bertindak dengan baik (immunity )
-Mkn Vit E supaya skin collagen terbentuk baik utk kulit yg dah berparut
- Minum air banyak supaya badan tak terhidrat
- Mandi air panas campo kalium permanganate, madi masa time kulit gatal.

Ada petua kata amik daun semambu,tp memandangkan kat kl nie, maanlah nak carik daun tuhh.. amik yg moden jer hihhihih...

Sekolah Prestij

1 comments


Last tuesday, Tan Sri Muhyiddin Yassin announced 20 prestigious school in Malaysia. One of them is SDAR, where abah used to learn from Form 1 to Form 5. Punyalah abah teruja, sampaikan beli Berita Harian that day, semata2 nak tunjuk pada mama. Ishk-ishk abah ni punyalah taksub dgn sekolah dia. SDAR productlah katakan.

Yelah mama apalah sangat, MRSM jer... so this is what the new is...Mama harap 1 day, all of kids can get the same experience studying, living in Boarding school....

Oleh Johari Ibrahim
Kumpulan pertama Sekolah Berprestasi Tinggi diberi autonomi

PUTRAJAYA: Misi mengangkat sekolah negara ini ke taraf dunia bermula semalam dengan pemilihan kumpulan pertama 20 Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) yang menyaksikan pengetua dan guru besar diberi autonomi tambahan dalam pengurusan kurikulum, kewangan dan kakitangan. Autonomi itu antara lain memberi kelonggaran memanjangkan waktu persekolahan, menamatkan tempoh persekolahan pelajar cemerlang setahun lebih awal, mengagihkan kewangan mengikut keperluan serta mengambil kakitangan berdasarkan pencapaian dan bukan kekananan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata SBT dibimbing dan dipantau secara khusus menjamin berlaku lonjakan prestasi secara berterusan. Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, berkata penilaian SBT akan dibuat berdasarkan laporan tahunan petunjuk keberhasilan dan pemeriksaan sekolah mengikut Standard Kualiti Pendidikan Malaysia (SKPM) yang diubah suai. Beliau bagaimanapun menjelaskan SBT bukan sekolah elit untuk sebilangan kecil pelajar, sebaliknya semua sekolah mempunyai peluang sama dan boleh bersaing ‘di padang sama rata’ bagi mendapat pengiktirafan itu.
SEKOLAH Kebangsaan Bandar Uda 2, Johor Bahru antara yang terpilih Sekolah Berprestasi Tinggi.

“Tahun ini kita sasarkan 20 sekolah mengikut sub Bidang Keberhasilan Utama (NKRA) kementerian, manakala 30 pada tahun depan dan 50 lagi pada 2012,” katanya pada sidang media mengumumkan senarai kumpulan pertama SBT yang meliputi 14 sekolah menengah (SM) dan enam sekolah rendah. SM yang terpilih termasuk empat sekolah harian, iaitu SM Kebangsaan (P) Sri Aman, Petaling Jaya; SMK Sultanah Asma, Alor Setar; SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur dan SMK (P) St George, Pulau Pinang. Muhyiddin berkata, 20 sekolah berkenaan dipilih daripada 10,000 sekolah di seluruh negara berdasarkan kriteria tertentu termasuk menunjukkan pencapaian cemerlang dalam akademik dan kokurikulum. Mengenai nasib sekolah pedalaman, Muhyiddin berkata, mungkin mereka akan menghadapi cabaran kerana kemudahan yang belum setara dengan sekolah bandar, tetapi tetap boleh diiktiraf sebagai SBT jika memenuhi kriteria.

"Ini bukan usaha jangka pendek dan tak mungkin semua 10,000 sekolah naik ke tahap begitu, di mana dunia pun tidak begitu, tetapi tak kira bandar, luar bandar atau pedalaman, kalau prestasi bagus dia akan diiktiraf SBT manakala kemudahan di pedalaman kita akan terus perbaiki," katanya. Sementara itu, Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, berkata kementerian belum ada mekanisme khusus mengenai langkah autonomi SBT yang membenarkan tempoh persekolahan ditamatkan setahun lebih awal bagi murid cemerlang.

"Panduan kasarnya ialah kerajaan berasakan pelajar cemerlang dibenarkan menamatkan persekolahan setahun lebih awal, tetapi ia akan bergantung kepada cadangan pengetua dan guru besar,” katanya. SEKOLAH TERPILIH SBT Sekolah Berasrama Penuh:

Sekolah Tun Fatimah (Johor Bahru)
Sekolah Dato’ Abdul Razak (Seremban)
Kolej Melayu Kuala Kangsar
Sekolah Seri Puteri (Cyberjaya)
Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim (Jitra)
Kolej Tunku Kurshiah (Seremban)
Kolej Islam Sultan Alam Shah (Klang)
Sekolah Menengah Sains (SMS) Tuanku Syed Putra (Perlis)
Sekolah Sultan Alam Shah (Putrajaya)
SMS Muzaffar Syah (Melaka) Sekolah Menengah Harian:
Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) (P) Sri Aman (Petaling Jaya)
SMK Aminuddin Baki (Kuala Lumpur)
SMK Sultanah Asma (Alor Setar)
SMK (P) St George (Pulau Pinang) Sekolah Rendah:
Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Bintang Utara (KL)
SK Taman Tun Dr Ismail 1 (Kuala Lumpur)
SK Bukit Damansara (KL)
SK Zainab (2) (Kota Bharu)
SK Convent Kota (Taiping)
SK Bandar Baru Uda 2 (Johor Bahru)





Sekolah diberi autonomi:
Fleksibel dalam pengajaran dan pembelajaran serta silibus bagi subjek wajib dan elektif
Boleh menggunakan bahasa pengantar bahasa kebangsaan atau pelbagai bahasa lain.
Kelonggaran menetapkan waktu pengajaran minimum sesuatu mata pelajaran.
Memanjangkan waktu persekolahan.

Membenarkan tempoh persekolahan bagi pelajar cemerlang ditamatkan setahun lebih awal (seperti kelas lompat).

Fleksibiliti untuk mengagihkan kewangan mengikut keperluan.
Pengecualian daripada perolehan secara berpusat.
Bajet tambahan antara RM500,000 hingga RM1 juta setahun.
Mengambil staf berdasarkan prestasi pencapaian dan bukan kekananan.
Boleh menyediakan bayaran kerja lebih masa dan ganjaran berdasarkan prestasi kepada semua staf.

Boleh memindahkan staf jika prestasi kurang memuaskan.
Pengagihan fungsi berdasarkan akademik dan bukan akademik. Kriteria pemilihan SBT :
Pencapaian akademik yang cemerlang.
Melahirkan personaliti unggul.
Merangkul anugerah kebangsaan dan antarabangsa.
Mewujudkan jalinan dengan institusi pengajian tinggi.
Mempunyai permuafakatan jitu dengan masyarakat serta jaringan kukuh dengan sekolah tempatan dan antarabangsa.
Menjadi penanda aras kepada sekolah dalam dan luar negara.

What she can do @ 9 months?

0 comments
There's only 2 weeks left before reached 10 months. So fast .. I just feel the pain of give birth. Details of iman birth:
Name : Siti Iman Nurlaila
DOB : 04 April 2009 (8.10 a.m)
POB : Prince Court Med Centre
Method of deliver : Emergency C-sect due to fetal distress


2 months - after dicukur

Udah ditakdirkan anak-anak mama keluar nak ikut tingkap. Mama cuba cari gamabr iman masa betul2 baru keluar, maybe dlm labtop.. nanti mama pastekan yer sayang...


My first day at home

1. Almost walking

Iman dah merangkak since 6 months, sekarang dah tau memanjat, stand on 1 foot, cruising. Physical development iman, quite cepat as compare to abang amir, maybe sebab iman kecik sket, tp kecik2 iman 10 kg. Berat tapi kecik..Itulah saiz untuk breastfed baby

2. Playing and learning

Iman dah pandai clap.. kalau mama nyanyi, mesti iman clap, sambil kadang2 borak, and muka terkerut-kerut, pikir apa iman? x payah pikir banyak tau...nanti cepat tua.. heheh

3. Coping with separation
Separation anxiety.. masih belom terjadik lagi, harap-harapnya iman x mengalami sindrom nie dengan teruk kay, iman nir friendly, semua org dia senyum.. mesra alam gitu macam mama kan...heheh

4. Eating
Iman suka makan, but not really likes the soft food, mcm porridge, porridge (iman x layan lah mama...)suka makan.. so, mama bagi nasi lembik and buat soup asing. since iman eczema, so mama kene lah try 1 menu dgn berhati -hati tp kadang- kadang mama belasah jer..there are few meals that u need to avoid

  • anchovy
  • chicken (sket2 ok lagi)
  • egg

Kalau x bercintalah bibik sapukan cream. yelah nak nanti jatuhlak hantaran nanti kikiki

5. Habit

Iman love to read a books, gigit buku, semua bende nak letak dalam mulut

Ustazah Iman
Copyright © Hal Kami Ajer - Blogger Theme by BloggerThemes | Blogger Templates