Jom Kaler -kaler

0 comments
n3 nie dah lama mama nak wat, tp tulah asyik terbelengkalai ajer... heheh

Masa abah on-crew, mama pun watlah xtivity utk Amir nie, heheheh

Masa yg sesuai adalah zohor - asar,supaya amir x tido waktu asar, mama pun amiklah air paip satu beakas, berus lukisan, drawing pallete, drawing block... smeua ni mama belikat kedai RM 2....hehheeh

mama introduce kan kaler, gwiiin (green0, ballacck (black), amir swweet jer sebut black, mcm sebut ballack, wed (red) eloow (yellow)



Bahan -bahan yang diperlukan:
1) Semangkuk air paip







2) Water kaler cap panda
3) Drawing pallete + drawing block..wajah penuh kecemasan dan keseriusan
INi lah hasil nya.... sambil kaler tuh nyanyi ...skit..
Hujan rintik-rintik, air bergelora
Emak bagi seposen abah bagi seposen
amir gi sekolah
cikgu tanya amir 3+3
air jawab 6
cikgu senyum.. amir terus pulang...
Hasil kreativiti anak mama
28.02.2010

Development @ 32 Mos

0 comments
Alhamdulillah, Amir is going to turn to 32 Mos in nest 3 days. So fast dear..skrg amir dah semakin pandai cakap and dah boleh buat ayat..

cth:

- Bila amir tgk sesuatu bgnn yg tinggi.. cth KLCC..

Mama, tengok tuh, tinggikan kan.. (guna Kan... skrg)

- Bila amir gatal heat rashes mlm2...
Mama, jgn sapu ubat (calamine lotion) bedak jer.. ( guna jer...)

- Bila nak ty sesuatu

Mama, camner...

Mama and abah biasanya akan gunakan ennglish campo dgn BM, so far amir boleh faham kedua-duanya.

Mama pun setuju bila abah gunakan dialect kelantan.. sebab sayang kalau anak kelantan x boleh kecek kelate.. cth:

Amir huje.. (hujan)

Walaupun amir suka buli dan smackdown adik bergurau manja dengan iman, amir skrg suka tunjukkan brotherhood and protective kepada adiknya. dan biasanya mama akan kata.. thats my boy. kadang amir selalau ngaku girl, amir girl.. sebab nak pakai lipstick, hairband iman ...

Diet dan Breastfeeding

3 comments
Sejak berkahwin dan memiliki 2 org anak ni, berat badan mama tika menulis n3 ni adalah 60 kg, semasa bernikah dgn abah dulu, berat adalah 49 kg, bermaksud 11 kg dah lari babe....

Ada org bila mengandung berat tidak berapa naik, after deliver dah dapat berat pre-pregnancy, but not mama, I'm the champion... average bila preggy, berat bdn mesti naik 20++kg.. yang benar makan macam nak pulun semua masa pregnant ishk...ishk..dan genetically, mamapun bukan datang dr keluarga kecik2, semua kakakku, sblm kawen bdn mcm kerengga, tp bila dh ada anak bdn semua montok2 belaka.. heheheh ampun daku kakakku...

Tp alhamdulillah after delivered iman, 84 kg before deliver and now 60 kg = 24 kg loss in a year.huhhhh... mula -mula mama mcm nak bdn jugak ubat2 diet nie mcm JDM, Herbalife but since BF, mama agak was2... So, mama nak wat apa?

Bukan ker BF boleh mudag mama get shape back..betul.. tp dgn cara yg tepat inilah mama nak buat.

Apa yg anda kurang tahu rahsia BF:

25 calories terbakar bila badan menghasilkan 1oz susu. Average badan menghasilkan 20 oz. So, Mama membakar sebanyak 500 calories/day

Apa activity yg bersamaan 500 calories?

Type of Exercise Calories/hour

Sleeping 55
Eating 85
Sewing 85
Knitting 85
Sitting 85
Standing 100
Driving 110
Office Work 140
Housework, moderate 160+
Golf, with trolley 180
Golf, without trolley 240
Gardening, planting 250
Dancing, ballroom 260
Walking, 3mph 280
Table Tennis 290
Gardening, hoeing etc. 350
Tennis 350+
Water Aerobics 400
Skating/blading 420+
Dancing, aerobic 420+
Aerobics 450+
Bicycling, moderate 450+
Jogging, 5mph 500
Gardening, digging 500
Swimming, active 500+
Cross country ski machine 500+

Hiking 500+
Step Aerobics 550+
Rowing 550+
Power Walking 600+
Cycling, studio 650
Squash 650+
Skipping with rope 700+
Running 700+

Huh.. maksudnya hari-harilah mama jogging sejam kakakakaka...

APa Plan Mama?

1) Mama amik nasi 1 senduk/day
2) Take less sugar
3) Take less sweet food and drinks
4) Take less oily food
5) Take wholemeal bread for breakfast
6) Take more fibre, Mama takes oat for breakfast
7) Drink a lot of water, at least 3L/day
8) Take fruits, Mama takes at least 2 apples/day
9) persuade abah sponsor gi Slimming Centre ;)

In order to ensure my milk does contain all nutrien, Mama keep taking supplement every day, to make sure I am not exhausted and keep active along the day.

Doakan I berjaya ;)

p/s teringin sangat nak pakai baju masa nikah :)

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

0 comments
Hari ni, adalah hari pengumuman keputusan SPM 2009. There's about 11 years flewn, there is one girl.. (mama la tuh) ambil result SPM. rasa kejap nyer masa berlalu. Masa sekolah dulu, selalu tanya, kalau lah kita boleh lihat nanti kerja apa, suami sapa... ishk.. nampak sgt suka berangan, yelah manalah tau kot kawen dgn secret admire masa tuh.

Alhamdulillah, I got a result, boleh lah masa tuh dgn aggregat below 10, fuhh... rasa macam dah star!

Perasaan ibu bapa lebih berdebar compare dgn anak-anak kadang2. Semua parents mengharapkan anak gemilang dlm academic, ttp kadangkala terlupa itu semua rezeki yang Allah dah tentukan.

Buat adik-adik yang akan mengambil result pagiini, Tahniah kepada yg mendapat keputusan yg baik dan cemerlang , Kepada yg kurang cemerlang, jgn sesekali menggangap ini titik noktah terakhir, panjang lagi perjalanan hidup ini. Apa yg penting, jgn putus asa selepas ini, dan buatlah course yg betul semasa di tertiary edu. ramai kawan mama semasa di UTP dulu, excellent masa SPM, tetapi semasa undergrad, result biasa sahaja. APa yg penting ambillah kursus yg betul dan yg diminati, bukan hanya ikut nasihat org lain kerana akhirnya adik-adiklah yg akan belajar dan itu juga yg akan tentukan karier anda.

Buat yg gagal, banyak lagi kursus teknikal yg boleh di buat malah ada yg dapat elaun lagi seperti IKBN, ILP.. Janagn putus asa. Ramai yg jutawan hari ni seperti Lim Goh Tong, bukanlah sekolah tinggi mana pun, malah x pernah ambil Ijazah, tetapi rajin usahanya, akhirnya tersenarai 10 Terkaya di Malaysia....ITU JUGA NAMANYA REZEKIYANG DAH DITENTUKAN!!

Rahsia penyusuan Terbongkar!!

2 comments
Alhamdulillah, I have been breastfed my baby, Iman about 11 months.A month to turn to 1 year- old. Alahmdulillah, another 1 year to get my GOLD AWARD for breastfeeding IMAN.

Many mothers actually eager to breastfeed their babies, yet FAIL to accomplish the mission.



Here are few tips that I want to share with u dear.



1. NIAT

Saya nasihatkan kepada semua kawan-kawan, NIATlah semasa pregnant lagi untuk Breastfeed baby. Harus diingat, antara tanggugjawab ibu bapa didalam ISlam sendiri adalah untuk memberikan makanan yang baik kepada anak-anak. Jadi menjadi suatu kewajipan kepada kita untuk breastfeed, niatkan dan sentiasa doa moga Allah mudahkan perjalanan menyusukan baby apabila lahir kelak.



2. KNOWLEDGE

Ramai yang ingat brestfeeding adalah kerja mudah, memang mudah pun, tetapi tanpa pengetahuan kita akan gagal dipertengahan jalan, malah ada yang kata



'susu saya sikit'



'badan saya kecik, tuh yang susu xder' (padahal ramai jer kawan-kawan saya yg kurus berjaya BF)



Sebenarnya ini semua dapat diatasi dengan cara mencari knowledge yg betul dari sumber yg jelas lagi sahih. Setiap msalah mesti ada caranya.

3. MAKAN
Penting unutk Bf mom jaga pemakanan, kene amik balanced diet. Sayuran kene makan, buah-buahan kena amik. BUkan ker bagus untuk kesihatan kita sendiri. Susu yang terhasil adalah dari apa yg kita makn, Sebab tuh BF baby normally akan suka apa yg maknya suka makan semasa BF.

4.MINUM AIR
Bf Mom harus minum air lebih dalam sehari, untuk menghasilkan susu daripada badannya. So adalah menjadi kewajipan untuk minum lebih 3L, Mama sendiri minum lebih, nak tido bawak air dlaam bili, sebab biasa terjaga tengah malam pasti akan berasa dahaga.

5. DOA
Bf adalah rezeki anak. Rezeki yang Allah dah tentukan lagi semasa di Luh Mahfuz, Sentiasalah berdoa kepada Allah, MOga sentiasa dimudahkan segala urusan BF dan di banyakkan susu anak kita. Ada kawan mama samapai buat Qiyam, bila susunya merundum sedikit. Bukankah pada dia juga yg Harus kita Minta kerana Dia Maha Memberi.

Moga tercapai hasrat mama untuk menyusukan Iman 2 tahun...Ameen
Copyright © Hal Kami Ajer - Blogger Theme by BloggerThemes | Blogger Templates