What He Did when he Miss Abah?

0 comments
Today is friday already, end of this week and 2 more days to celebrate Chinese New Year. CNY normally will represent an animal as icon for that year, This year is TIGER year... ngaumm...ngaummm

Means another 5 days to see abah again, Amir looks like really miss abah.

video

Mama rasa amir dah get used dgn rutin kerja abah, yang 2 minggu off 2 weeks on duty. tp kadang mama pun rasa yang sama, MISS abah. but still syukur pada ALLAh atleast we still can talk thru the phone and emel everyday. Cuma mama dan abah plan, before Amir go to secondary school, InsyaAllah it will be ended. Sebab masa inilah amir akan mencari identiti yang akan dibawa sampai dewasa. Identiti sebagai lelaki berhati waja, dan Iman sebagai Wanita yang Cekal.

Apa patut dibaut oleh Anak bila Parents Meninggal??

0 comments
Hari tuh mama tgk satu rancangan Bicara kifayah hosted by Dato' Hassan Din Alhafiz - Bicara Kifayah.

Dalam Islam ada 2 fardhu - Fardhu ain dan Fardhu Kifayah. Fardhu ain adalah wajib dilakukan oleh setiap indivivdu, tetapi fardhu kifayah adalah tanggungjawab dalam masyarakat yang andai dilakukan oleh seoranag pun, maka sekelompok masyarakt itu telah diangkat dosanya, tetapi andai tiada seorang pun yang melakukannya maka seluruhnya adalah berdoasa.. sungguh takut bukan. cth Fardhu kifayah, adalah membuka kedai untuk org muslim, dan contoh paling senang adalah MENGURUSKAN JENAZAH.

Masyarakt kita hari ini selalunya apabila hal kematian ini barulah gi cari pak imam, tok bilal..paling sadis dlm rancangan itu, adalah bila siwaris sendiri pun x tau umah pak imam kat ner.

Apa yang patut dibuat oleh WARIS??
  • Rapat/Tutup apa yang terbuka

Andaikata si arwah matinya dalam keadaan mata terbuka, mulut terbuka, maka hendaklah dilurutkan keloak mata hingga tertutup dan mulut ditutup dengan cara mengikatkan/mengikat kain dikepala supaya mulutnya tertutup.

  • Tanggalkan benda palsu

Andaikata simati ada memakai benda palsu, hendaklah ditanggalkan/dibuka, tetapi andai sudah bercantum dgn daging biarkan sahaja supaya tidak menyiksa si arwah td. Kalau siarwah ada memakai pengilatkuku, hendaklah dikikis kukunya suapay, air mandi jenazah tadi akan kene pada kulitnya.

  • Tanggalkan pakaian

Tanggalkan pakaian dan selimutkan si mati dan kalau boleh kaki mengadap ke arah kiblat. Letakkan tangannya seperti kita solat.

  • Mewarkan berita kematian

Adalah wajib untuk si waris mewar-warkan berita kematiannya supaya sebarang hutang/atau tuntutatan boleh diminta kepada keluarga simati.

Adalah harus sebenarnya jika simati adalah suami/isteri, yang harus memandikan adalah pasangannya, kerana jika ada terdapat kudis/kusta di punggung, takut menjadi bualan/fitnah kepada simati atau keluarga simati.

abah dan anak-anak mama,
Andai mama dipanggil tuhan dahulu, tiada apa yang mama minta selain mandikan dan imamkan solat jenazah untuk mama. Tolonglah buat kebaikan untuk mama, alfatihahkan mama setiap hari.

Okalh itu sahaja untuk hari nie nanti kita sambung lagi.

Jangan Biarkan Dia Pergi

0 comments
Hati rindu padaNYA
Jasad malas katanya
Patutkah..

Jangan Biarkan Dia Pergi
Jangan Biarkan KasihNYA pergi
Jangan Biarkan CintaNYA pergi

Andai masih ada Kesempatan..
Pergilah PADANYA

Andai ada ruang lagi
Berlarilah PADANYA

Allah,
Ampun daku...
Jangan biarkan aku sendiri...
Berikan daya padaku
untuk ku dekat padaMu..

Jangan tinggalkan diri ni..
Jangan...

Train

0 comments
'Amir, abah mana..'

'Abah tren...' kata amir

Mula -mula mama agak blurr, lepas tuh br mama teringat , rupanya amir maksudkan, abah gi kerja kan naik train.

memandangkan abah bekerja shift dan juga diseberang laut, jadi kebiasaannya kami akan hantar abah di Putrajaya Sentral, untuk abah naik KL TRansit untuk ke KLIA atau LCCT, thats why lah amir kata tren...

Next time, kita send abah terus ke airport k..

Apa nak buat kalau baby Demam panas?

0 comments
Last wekeend was very horrible when Iman got High Fever. I think this is the first time, she got fever at 38 c. So mama x leh lah nak krohhh..krrohh.

'Bu, bdn iMan panas'.. kata bibik

Mama rasa dahi, dan badan iman sekali. memang panas. Mama ambil paracetamol, balance ubat abang amir. Mama gunakan syringe, 3ml , tapi sekarang iman dah pandai kelaurkan ubat balik.
Mama start ambil reading temperature badan iman, 38.4 c.

Malam tuh pulak, Mega Movie, TV3, bestlah pulak, Flightplan, casted by Jodie FOster, sedaplah pulak cerita nie, mama tidokan iman dulu, then sambung tengo movie bersama dengan Abang Amir, he getting bored, then, ajak mama main ball malam2 buta. Mama layan lagi sebab xnak kasi abang amir, jerit malam2, takut iman bangun.

'Ma..tido...tido..' Jerit Amir

'Ok..ok' balas mama, tapi mata tgk tv lagi,

'Jom main ball..' kata mama

'Ball hilang..'sebenarnya ball xhilang, amir tendang masuk bilik, ni mesti kes nak ajak tido..pintar sungguh kepala amir

'oklah jom tido...'

Mama rasa badan iman, mcm dah kurang sket panas. Pkl 4.00pg, Mama terasa ada panas kat dada mama, terkejut jugak.. apalah mama nie tido mati pulak. Rasa2 dahi iamn, Ya Allah panas nyer, mama terus sponging dan bg iman makan ubat.tulah makan ubat x ikut jam padan muka.

Panduan untuk mama-mama diluar sanabila anak demam panas:
  1. Ambil temperature reading

Ambil temperature reading selang 2 jam supaya kita boleh tgk progess demam nya.

2. Bagi makan ubat

Make sure standby paracetamol kat umah, supaya kalau panas tiba-tiba , atleast boleh bg ubat sebelum jumpa dr. Kalau bb still muntahkan ubat, so masukkan supp melalui lubang dubur, ianya adalah paracetamol, cuma bezanya medium masuk ke badan, Make sure bagi tepat pada selang jam yg diprescribekan. Jangan nak tido kroh..kroh.. yer mama semua

3. Sponging

Inagt tak, dulu-dulu masa kita kecik, bila kita demam, mak kita mesti letak tuala basah kat kepala. Sebnarnya itulah sponging... bagi mengelakkan haba terperap di badan, so biasanya lepas sponging, badan akan panas, yakni haba badan keluar. Kat area pelipat mcm ketiak, celah2 elok letak tuala basah lama-lama sikit. Ttepi jgn gunakan air panas mahupun air terlalu sejuk, bagi elakkan badan terkejut akibat perbezaan suhu yang ketara.

4. Makan/minum

Walaupun demam, makesure bb tetap makan atau tidak minum dengan air banyak, supaya tidak terhydrated, kalau demam dan muntah berterusan, hendaklah segera ke hospital, bagi mengelakkan badan terhidrat dan sawan. Air penting untuk memastikan elektrolit dlaam badan masih ada.

Dan Alhamdulillah, iman showed a progress yesterday. dah boleh main-guling-panjat-nangis-makan-minum.

when love drives us...

0 comments
Alhamdulillah, thank God, Abah got time to write again. it's quite a while abah not writing something like this...except emails Abah write when miss Mama :) Today was just like other days. Abah feel like wanna go in bed early...letih sgt....! after days riding on strong & sloppy waves, Abah would say "only a tough guy could able to be here..."

nevertheless, it's not the matter how tough we are but what matter most is what drive us from inside. apa lah agaknya yg drive us tu? siapa tahu boleh angkat tgn ye?

btul lah tu...the love drives us to be strong in life. people might be weak physically but strong mentally caused of love. Abah selalu tgk org2 yg kerja keras, yg kita boleh jumpa di mn2...definitely they would work harder for their love.
with this current nature of work, Abah believe not all people have strength to stand this way. fortnightly away from the love ones; Mama, Amir, Iman...and only have less than 14 days to be together. only LOVE which drives Abah to be here, and all fathers who are here, now and then.

quoted from YBhg Tan Seri President; "there are thousands among us (Malaysians) who work there (), far away from their family and loved ones, where we Malaysians owed them on their sacrifice."
there is still a week to go...and the love still drives Abah to be here...

Kelemumur@Dandruff

0 comments
Selepas melahirkan iman, kepala mama makin membiakkan kelemumur ni, kekadang berkeping-keping, geli pun ada jugak. Mula-mula mama fikir ini mungkin hormon changes after delivery.

After baca dlm blog Auntie N mama amalkan makan supplement untuk hilangkan dandruff, and after 1.5 months, alhamdulillah dandruff mama hilang.

Mmglah mama mkn byk jugak supplement. Yang penting bg mama, nak dapatkan kesihatan di hari tua, kenelah jg dari sekarang kan. antara supplement yg mama makan



1.Vit C 500mg

2. B Complex


3. Vit E 400 i.u


5. Alfalfa



6.Vitalea


7.Ostematrix/Calcium+Magnesium+Vit D




8. Zinc

Dan Memadangkan mama mengalami buang air besar, apa yg penting sekarang mama dah x menarik muka bila projek pagi2 sekarang ni, hahahah. Dan untuk mencuci usus mama, means mengelakkan constipation and lebih senang penyerpaan nutrien, mama makna herb lax

What He can do @ 30 Months?

0 comments
Alhamdulillah, Amir is 30 months old rite now. Kejap nyer masa berlalu. macam karenah anak mama nie sekarang.

1. Suka bertanya
Habit Amir sekarang suka bertanya, mama suka dengar..

'Apa ni'? atau

"Ni APa'?

So kenalah mama /abah/bibik jawab.. walaupun amir tau tuh apa sebenarya, lepas tuh mama akan describe dengan penuh perasaan dan feeling...

2. Suka mengira

Sekarang ni, amir suka kira, one,two, thee,or,fai,six,even....dalam bahasa amir tp biasanya amir akan tertimggal eight, heheh kalau atu,we,ige, pat... lepas tuh kalau nampak bende yg serupa, amir mesti cakap ama..ma..ama = sama ma sama

Pantang tgk gen2, ama lah ma....

3. Menyanyi
Ni mama br discover, mlm masa nak tukar diaper, amir amik adapter warmer iman, sambil

'inta..inta' kata amir sambil pegang adapter lagak bagaikan faizal tahir pegang microphone...ntah manalah anak mama nie belajar bernagan...Mama dan abah x kisah nak jadi penyanyi.. tetapi biarlah penyanyi yang memegang kepada agama .. ingat tuh...

4. Suka excuse

Lately mama perasan amir suka beri excuse cth mcm nie:

'amir, bawa botol ni sayang' kata mama

'ma wak, amir nat'=mama bawak, amir penat' kata amir

ishk..ishk anak mama nie sorang buat mamadan abah tergelak kekadang....

Mama, snap pic dlm hp abah.. nanti kita minta abah upload kan yer sayang
Copyright © Hal Kami Ajer - Blogger Theme by BloggerThemes | Blogger Templates