Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Hari ni, adalah hari pengumuman keputusan SPM 2009. There's about 11 years flewn, there is one girl.. (mama la tuh) ambil result SPM. rasa kejap nyer masa berlalu. Masa sekolah dulu, selalu tanya, kalau lah kita boleh lihat nanti kerja apa, suami sapa... ishk.. nampak sgt suka berangan, yelah manalah tau kot kawen dgn secret admire masa tuh.

Alhamdulillah, I got a result, boleh lah masa tuh dgn aggregat below 10, fuhh... rasa macam dah star!

Perasaan ibu bapa lebih berdebar compare dgn anak-anak kadang2. Semua parents mengharapkan anak gemilang dlm academic, ttp kadangkala terlupa itu semua rezeki yang Allah dah tentukan.

Buat adik-adik yang akan mengambil result pagiini, Tahniah kepada yg mendapat keputusan yg baik dan cemerlang , Kepada yg kurang cemerlang, jgn sesekali menggangap ini titik noktah terakhir, panjang lagi perjalanan hidup ini. Apa yg penting, jgn putus asa selepas ini, dan buatlah course yg betul semasa di tertiary edu. ramai kawan mama semasa di UTP dulu, excellent masa SPM, tetapi semasa undergrad, result biasa sahaja. APa yg penting ambillah kursus yg betul dan yg diminati, bukan hanya ikut nasihat org lain kerana akhirnya adik-adiklah yg akan belajar dan itu juga yg akan tentukan karier anda.

Buat yg gagal, banyak lagi kursus teknikal yg boleh di buat malah ada yg dapat elaun lagi seperti IKBN, ILP.. Janagn putus asa. Ramai yg jutawan hari ni seperti Lim Goh Tong, bukanlah sekolah tinggi mana pun, malah x pernah ambil Ijazah, tetapi rajin usahanya, akhirnya tersenarai 10 Terkaya di Malaysia....ITU JUGA NAMANYA REZEKIYANG DAH DITENTUKAN!!

No comments:

Post a Comment

Copyright © Hal Kami Ajer - Blogger Theme by BloggerThemes | Blogger Templates